Det finns en utbredd sanning om att gravida har det svårare att sköta sin tandhälsa. Det är också sant och framförallt tandköttet är extra mottagligt för infektioner när kvinnan är gravid. Det beror på de hormonerna som sprutar i den kvinnliga kroppen. Det försvinner nästan alltid dock när barnet har kommit ut. Förut så trodde både forskning och gemene man att tänderna var känsligare under graviditeten för att barnet stjäl kalcium från mamman för att göra sitt eget skelett. Det är bevisat att så inte är fallet dock utan det är hormonerna som spökar. Det händer mycket i kroppen under en graviditet och tandhälsan är en sak som kan bli problematisk. För de allra flesta är det inte ett enormt problem dock men om det är det så bör du prata med din tandläkare och hen kan ge dig råd för hur du ska ta bäst hand om dig själv och för tandblekningsmedel resultat.
Fortsätt som vanligt
Det är viktigt att fortsätta borsta tänderna precis som vanligt även under graviditeten. En del kvinnor får, förutom problem med tandköttet, även känslor av illamående av att borsta tänderna. De flesta har lättare att kräkas under graviditeten och att då ha tandkräm som fyller upp inne i munnen kanske inte är det lättaste. För en del fungerar det att borsta med en mindre tandborste och för andra att ha mindre mängd tandkräm. Det viktiga är att kvinnan inte slutar att borsta tänderna. Det kan ge problem efter graviditeten också med karies när tänderna har blivit angripna av bakterier under en lång tid.
Större risk för karies?
Det är något större risk för karies under graviditeten men det är inte helt självklart varför. Det kan vara så att hormonerna spelar en roll även här men det kan även vara så att det är för att kvinnan har en tendens att småäta mer under graviditeten. Många kvinnor blir sugna på något nästan hela tiden under graviditeten och det gör att hon går och småäter mer än vanligt. Detta småätande gör att det inte blir någon paus i munnen. Vanligtvis så fungerar det som så att saliven arbetar mellan måltiderna för att skölja bort dåliga bakterier men varje gång det kommer in ny mat i munnen så ombildas sockret i maten till syra som angriper tänderna. Händer det då mer regelbundet så kan det vara svårt för saliven att hinna skölja bort alla dåliga bakterier och frätangreppen får hålla på längre. Särskilt om kvinnan drar sig för att borsta tänderna och kanske inte gör det lika ofta som hon gjorde innan hon blev gravid.