Efter att du har gjort färdigt alla planer på din ombyggnad med googlingen renovera badrum kostnad, eller renovering, kommer du känna dig redo och vilja börja så snabbt som möjligt. Men genom att ta det lite lugnt och fokusera mer på förberedelserna kan det löna sig. Det är nämligen lätt att du glömmer bort en viktig aspekt av det hela, till exempel avtalsformer, försäkringar, bygglov och så vidare. Här kommer därför några tips att tänka på innan du börjar med renoveringen.
Att renovera hus du äger
Om du bor i ett hus som är byggnadsminnesmärkt får du inte göra några invändiga förändringar. Skulle det däremot inte vara byggnadsminnesmärkt kan du göra de invändiga förändringar du vill. När det kommer till fasaden måste du fråga din kommun vad du får göra och inte. Du kan behöva ett bygglov för vissa förändringar, som att måla om huset.
Renovera en bostadsrätt
Bor du i en bostadsrätt behöver du ett sorts “lokalt bygglov”. Du kan även behöva ett godkännande av bostadsrättsföreningens styrelse för att få göra förändringar i lägenheten. Lagarna och reglerna kan se lite annorlunda ut beroende på var du bor och vilken förening du tillhör. Ett tips är att du tar kontakt med bostadsrättsföreningen och frågar om vad du får och inte får göra.
Anlita byggföretag eller göra jobbet själv
Ett beslut du bör ta i början av ditt projekt är om du ska anlita ett byggföretag eller om du vill utföra renoveringen själv.
Anlita snickare/byggföretag
Väljer du att anlita snickare är det viktigt att du väljer en som är behörig, alltså har företagsförsäkring med F-skattsedel och ansvarsskydd. Skulle hantverkaren sakna detta kan det leda till att din ersättning blir mindre ifall det skulle hända någonting. Skriv även ett avtal om allting som ska göras, hur mycket arbetet ska kosta, när det ska påbörjas samt avslutas.
Göra jobbet själv
Vill du göra allt arbete själv är det viktigt att du gör det fackmannamässigt, alltså på ett lika bra sätt som utbildade hantverkare kan göra. Speciellt när det kommer till större renoveringar. Du kommer inte ha utrymme för att använda dig av några egna lösningar, i alla fall inte om du inte fått tillåtelse för detta. Arbeten för VVS och el måste dock alltid göras av professionella. Men det finns ett antal mindre elarbeten du kan utföra själv.
Elarbeten du kan göra själv
- Byta ut trasiga säkringar. Skulle säkringen dock gå igen innebär det att du har ett större fel. Ta kontakt med en elinstallatör ifall du är osäker på vad felet är.
- Du har tillåtelse att byta ut installerade strömbrytare samt vägguttag (max 16 A)
- Byta ut eller ansluta fast anslutna ljusarmaturer så länge de inte är i våtutrymmen.